Οδοιπορικό της Ελιάς 2003

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κείμενο: Στέλιος Γαβαλάς (Πρώην Πρόεδρος ΣΥ.ΜΟ.ΡΕ.)
Φωτογραφίες: Μιχάλης Λαγουδάκης, Στέλιος Γαβαλάς, Γιώργος Κορνιλάκης

Το 5Ο Πολιτιστικό Οδοιπορικό της Ελιάς (Πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε Μεσσηνίας)είναι η διάσχιση κάθε ελαιοπαραγωγικής περιοχής της Ν. Ευρώπης και της Β. Αφρικής .
Είναι το πέρασμα ,η γνωριμία και ανάπτυξη δεσμών φιλίας ,με κάθε τόπο που σαν το δικό μας , τη Κρήτη , η ελιά και το λάδι παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή ,το πολιτισμό και ανάπτυξή τους .
Η συνολική διάρκεια του οδοιπορικού ήταν από την Πάτρα στις 27/10/2003 και επιστροφή πάλι εκεί μετά από 16.000 χλμ στις 2/12/2003
Ο Σεπτέμβρης του 2003 με βρίσκει να αγωνίζομαι να ξαναφτιάξω το χέρι μου μαζί με τους γιατρούς και φυσιοθεραπευτές μου μετά από μια οδυνηρή για μένα πρόσκρουση αυτοκίνητου πάνω στη μοτοσυκλέτα μου από το Πάσχα.
Με κακή ψυχολογία ,τη δουλεία μου άνω κάτω και σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη τη Varadero (HondaXL 1000) δεν μπορώ παρά μόνο να ακούω και να συζητώ με το ΓιώργοΚορνιλάκη  και το Μιχάλη Λαγουδάκη  για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού και τις ετοιμασίες τους  που σαν μέλη του Συ.Μο.Ρεθύμνου θα συμμετείχαν με τις μοτοσυκλέτες τους .
 Έχω όμως ένα μήνα μέχρι την εκκίνηση του οδοιπορικού προλαβαίνω να τακτοποιήσω τις εκκρεμότητες μου στοιχειωδώς ,να τελειώσει η προγραμματισμένη ανάρρωση του χεριού μου και να προετοιμαστώ για το ταξίδι.
 Ανακοινώνω σε γιατρούς ,φίλους και συνοδοιπόρους τη απόφασή μου και μέσα σε μια βροχή από επιφυλάξεις  καταλήγω πως πιο δυνατός είναι ο πόνος της ψυχής από του κατάγματος και έντιμα στον εαυτό μου υπόσχομαι πως όπου νιώσω αδυναμία εγκαταλείπω και θα επιστρέψω.
 Τολμώ παραγγέλνω ένα ολοκαίνουριο HondaCB 1300 SuperFour από το Θάνο Γραμματικό και το ΚώσταΠαπαδάκη του «Μοτοδρόμιο» , οι οποίοι ,και τους ευχαριστώ γι αυτό , μου εξασφαλίζουν άμεσα το πρώτο  και μοναδικό που ήρθε τότε στην Ελλάδα  HondaCB1300 συμπληρώνω τον εξοπλισμό μου και έτσι ξεκινώ . Mαζί με το Γιώργο (BMW GS 1150 Adventure) και το Μιχάλη (Honda XL 650 Transalp)φτάνουμε στη  Πάτρα για την εκκίνηση τη Δευτέρα 27/10/2003 .
Προηγουμένως συμμετέχω ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης  σε εκδήλωση  των Δημοτικών Αρχών και των Γεωργικών Ενώσεων της Δυτ.Στερεάς Ελλάδας  και φυτεύουμε συμβολικά ελιά στο Αντίρριο όπου κηρύσσεται η επίσημη έναρξη του οδοιπορικού .

Το Φύτεμα της Ελιάς στο Αντίρριο  

Αντίρριο ξεκίνημα

Τρίτη απόγευμα φτάνουμε στη βροχερή Ανκόνα της Ιταλίας  και ξεκινάμε με βόρεια κατεύθυνση τα Ιταλογαλλικά σύνορα περνώντας Μπολόνια-Μιλάνο-Τορίνο και από το τούνελ του Frezus μήκους 16 χλμ περνάμε στη Γαλλία και διανυκτερεύουμε έξω από το Chambery 4πμ της Τετάρτης έχοντας  διανύσει περίπου 900 χλμ μέσα στη νύκτα.

Η Τετάρτη μας υποδέχεται με βροχή ξεκινάμε μέσω Lyon – Dijon - Orleans  φτάνοντας στο Παρίσι το βράδυ στις 10 μμ όπου διανυκτερεύουμε και παραμένουμε έως και την Παρασκευή 31/10/2003 όπου η  UNESCO σε λαμπρή τελετή βραβεύει το οδοιπορικό και το θέτει υπό την αιγίδα της σαν το 2ο μεγαλύτερο Πολιτιστικό Οδοιπορικό μετά το Οδοιπορικό του Μεταξιού στο Πεκίνο.

Aπό αριστερά Γ.Καραμπάτος Πρόεδρος ΕΒΕ Μεσσηνίας, Βασίλης Βασιλικός Πρέσβης στην UNESCO,Στέλιος Γαβαλάς Μέλος Δ.Σ Ε.Β.Ε Ρεθύμνης

Ο Στέλιος Γαβαλάς στην αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO στο Παρίσι

LatourEiffel Γιώργος Κορνιλάκης, Στέλιος Γαβαλάς

Ο Ναυτίλος της αποστολής χαράζει πορεία στο GPS

Το Σαββάτο ξεκινάμε με νότια κατεύθυνση όπου μέσω Orleans-Clermont Ferrand φτάνουμε στο Montpellier στη Μεσόγειο πάλι έχοντας διανύσει 850 περίπου ξεκούραστα χλμ
9 μοτοσυκλέτες  9.000 cc συνολικά και έχοντας καταναλώσει εκείνη τη μέρα περίπου 480 lt αμόλυβδης .
Διανυκτερεύουμε  στο επικαθήμενο φορτηγό της αποστολής  το οποίο είναι διαμορφωμένο μουσείο της ελιάς και κοιτώνας 18 ατόμων.
Τη Κυριακή το πρωί ξεκινάμε για τη  Βαρκελώνη της Ισπανίας οδηγώντας σε μια υπέροχη διαδρομή φτάνοντας σε μια λαμπρή πόλη , πύλη ενός άγνωστου σε εμάς πανέμορφου κόσμου που τη γλώσσα του μιλούν 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Από το λιμάνι του Χριστόφορου Κολόμβου τη Rampla και τη Placa Catalonia φεύγουμε δυστυχώς γρήγορα με κατεύθυνση  βόρεια για LLeida –Zaragoza oπού και διανυκτερεύουμε .
Την Δευτέρα το πρωί ξεκινάμε για Μαδρίτη όπου και μένουμε το βράδυ γύρω από τη Placa del Sol και τη Τρίτη το πρωί η αποστολή μας έχει συνάντηση μαζί με την Πρεσβεία μας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου που εδρεύει στη Μαδρίτη .
Τη Τρίτη το βράδυ η διανυκτέρευση γίνεται  στη Merida και τη Τετάρτη στη Mouraτης Πορτογαλίας όπου η τοπική Λέσχη Μοτοσυκλετιστών διοργάνωσε γιορτή προς τιμήν των μοτοσυκλετιστών της αποστολής .

... λίγο πριν τη Μαδρίτη

… ως απόγονος του Κολόμβου θεωρείτε πως οδηγάτε το κατάλληλο όχημα

Ισπανία … διασχίζοντας ….

Jaen Ανδαλουσία o μεγαλύτερος ελαιώνας του πλανήτη

Τη Πέμπτη 6/11/03 η αποστολή φτάνει στη Λισσαβόνα .
Τη Παρασκευή μέσω Σεβίλλης  έχει διανυκτέρευση στη Jaen της Ανδαλουσίας καθώς και το Σαββάτο επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Περιοχής και περιήγηση στο τεράστιο αυτό Ελαιώνα της Ευρώπης.
Τη Κυριακή μέσω Granada – Malaga –Algeciras με πλοίο το βράδυ το οδοιπορικό φτάνει στο λιμάνι της Ταγγέρης στο Μαρόκο κι από εκεί στη Rabat για διανυκτέρευση . 
Στη Rabat μας υποδέχεται το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας και στήνουμε όλοι μαζί γλέντι γεμάτο Ελλάδα που κανείς από εμάς δεν θα ξεχάσει.
Τη Τρίτη εγκαταλείπουμε τη Rabat για Meknes όπου έγινε επίσκεψη σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο και διανυκτέρευση.
Τετάρτη και ξεκινάμε για Fes τη  πόλη που έχει δώσει τ’όνομα της στο μουσουλμανικό φέσι ( παράγει το κόκκινο χρώμα βαφής τους ) μέσω του αρχαίας  πόλης Voloubilis  .
Η Πέμπτη είναι πολύ σημαντική μέρα τα σύνορα Μαρόκου Αλγερίας  κλειστά για 7 χρόνια λόγω των πολύ κακών διμερών τους σχέσεων ανοίγουν με διαταγή του Προέδρου της Αλγερινής Δημοκρατίας με παρέμβαση της UNESCOγια χάρη της διέλευσης της αποστολής μας .
Το οδοιπορικό κερδίζει μια σημαντική συμβολική μάχη στη πορεία των σχέσεων των δύο λαών στο μέλλον.
Κάτω από τα απορημένα βλέμματα των Μαροκινών Τελωνοφυλάκων οι Αλγερινοί μετακινούν ογκόλιθους οδοφράγματα καρφιά φυτεμένα στη γη για χρόνια και μας υποδέχονται.
Ξεκινά η διάσχιση του Βόρειου  άξονα της Αλγερίας  με διανυκτερεύσεις  στο Oran –Αλγέρι-Setif  συνολική διαδρομή 1350 χλμ με συνοδεία του Γεν. Γραμματέα του Αλγερινού Υπουργείου Γεωργίας και !!!2000 !!! αστυνομικών συνοδείας  με κάθε 60 χλμ εναλλαγή ,σε 3μέρες .Στο Αλγέρι έγινε συνάντηση του επικεφαλής Προέδρου του Ε.Β.Ε Μεσσηνίας Γιώργου Καραμπάτου  με τον Υπουργό Γεωργίας .

Αφρική – Άφιξη στη Ταγγέρη Μαρόκο 

Μοιράζοντας φυλλάδια στην Αλγερία

Constantine Αλγερία το φαράγγι και η γέφυρα

Τυνησία  Αλατόλιμνη Chottel Jerid

ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>>>